Cum înmulțești orhideea Phalaenopsis

Cum înmulțești orhideea Phalaenopsis
Pentru mulți iubitori ai orhideelor, înmulțirea acestora poate reprezenta o preocupare specială. Înmulțirea orhideei Phalaenopsis se poate realiza în mod spontan sau indus (provocat). Pentru obținerea de noi plante se pot folosi semințele, culturi de țesut sau micile plante care apar pe tija florală.

Spre deosebire de alte plante de interior care se înmulțesc relativ simplu prin semințe, la orhidee această procedură este mult îngreunată de dimensiunile foarte mici ale semințelor, de greutatea cu care ele sunt recoltate acasă și de condițiile ce trebuie asigurate pentru germinare. Astfel, atât înmulțirea prin semințe cât și cea prin cultură de țesut sunt rezervate specialiștilor.

Cum înmulțești acasă orhideea Phalaenopsis

Cultivatorilor amatori le rămâne de abordat înmulțirea orhideelor prin keiki, mici plantule ce apar pe tija florală. Keiki în limba hawaiană înseamnă copil. Deci, un keiki este un pui de floare, o plantă în miniatură și trebuie tratată ca atare.

Uneori keiki apar în mod spontan, alteori apariția lor poate fi stimulată prin folosirea de stimulenți hormonali ori pastă specială pentru keiki, care se aplică pe mugurii dorminzi de pe tija florală. Pasta de keiki poate fi comandată on-line pe câteva site-uri de specialitate. Tot acolo puteți găsi și instrucțiuni de folosire.

Producerea de keiki mai poate fi stimulată în timp ce orhideea are flori, iar înflorirea a trecut de jumătatea perioadei. După ce primele flori au căzut, căutați pe tija florală mugurii dorminzi cei mai bombați și înfășurați în jurul lor câte un săculeț de turbă. Confecționați săculețul din tifon și lucrați cu grijă pentru a nu vătăma mugurele. Păstrați săculețul umed 2-3 luni, după care îl desfaceți ușor. Dacă veți constata că sunt semne ale apariției unui nou keiki, îndepărtați săculețul, dacă nu, puteți relua procedura pe același mugure, folosind un săculeț nou.

Dacă orhideea ta are deja keiki dar aceștia nu fac rădăcini, înrădăcinarea poate fi stimulată prin atașarea unui săculeț de turbă la baza puiului format. Mențineți săculețul umed 2-3 luni și rădăcinile nu vor întârzia să apară. Așteptați să crească suficient, apoi transplantați puiul.

Oricum ați fi obținut un keiki, trebuie să știți că acesta trebuie transplantat atunci când are minimum 3 frunze, 3-4 rădăcini de 5 cm. Atunci puteți tăia tija florală la câtiva centimetrii de pui și o puteți elimina și de la planta mamă. Semnalul transplantării poate fi dat de ofilirea tijei florale. 

Odată separat de planta mamă, keiki trebuie plasat într-un vas transparent, în substrat de orhidee mărunțit. Tratați cu grijă planta nou obținută și veți observa că începe să se dezvolte. Puteți pulveriza fin puiul pentru a preveni deshidratarea, dar aveți grijă ca apa să nu se prelingă și să nu stagneze. Poate provoca apariția putregaiului.

Dacă aveți nelămuriri despre cum se înmulțește un Phalaenopsis, vă aștept cu întrebări în caseta de comentarii.
Cum înmulțești orhideea Phalaenopsis Cum înmulțești orhideea Phalaenopsis Reviewed by Loreta Țivlea on 19:50:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.