Cum îngrijești orhideea Phalaenopsis

Cum îngrijești orhideea Phalaenopsis
Dintre plantele cu flori, familia Orchidaceae este cea mai numeroasă. Unii ar aprecia că această familie cuprinde cca. 21.000 de specii, alții că depășeste chiar 25.000 de specii care cresc în mediul natural, la care se adaugă alte câteva sute de mii de hibrizi cultivați de floricultori. Pentru comparație, s-ar putea spune că numărul speciilor de orhidee este dublu față de numărul speciilor de păsări de pe Terra.

Genurile de orhidee cele mai cultivate sunt : Brassavola, Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Miltonia, Odontoglossum, Oncidium, Phaphiopedilum, Phalaenopsis, Vanda.

Orhideea Phalaenopsis sau Orhideea Molie își are originea în sud-estul Asiei, iar numele său provine din limba greacă, în care „phalaina” înseamnă molie.

Eleganța, viața lungă a florilor (3-6 luni), precum și varietatea infinită de culori, au dus la popularitatea în creștere a orhideei Phalaenopsis, care a devenit una dintre cele mai dorite și apreciate plante de interior.

Cum îngrijești orhideea Phalaenopsis

Această orhidee poate crește și se poate dezvolta nestingherită în spațiile de locuit dacă îi sunt asigurate condițiile necesare și dacă respecți câteva reguli de bază:

1. Calitatea substratului

În funcție de cerințele de crestere, orhideele se împart în trei categorii:
terestre - cresc pe sol, în zonele temperate și reci;
epifite - cresc în copaci pe care nu-i parazitează, dar pe care îi folosesc ca suport, în zonele tropicale;
lithofite - cresc pe pietre sau în soluri foarte sărace în nutrienți.

Phalaenopsis este o orhidee epifită, deci trebuie să-i asigurați un substrat special, care are la bază scoarța de copac. Nu veți planta niciodată o astfel de orhidee în sol de grădină. Substratul pentru orhidee trebuie să aibă granulație mare, să asigure un drenaj bun, să fie aerat și hrănitor. Găsiți substrat special pentru orhidee în magazinele specializate.

Trebuie avut în vedere ca ghiveciul folosit să fie unul special pentru orhidee epifite. Trebuie să fie transparent pentru a asigura lumină rădăcinilor și cu orificii suficient de mari care să permită scurgerea apei în exces.

2. Udarea și fertilizarea

Udarea orhideei trebuie făcută cu regularitate, dar fără a face excese. Cea mai recomandată udare este cea realizată prin scufundarea totală a ghiveciului într-un vas cu apă. Înainte de a fi plasat în farfurioară, ghiveciul cu orhidee va fi lăsat la scurs pe un grătar. Evitați băltirea apei în farfurioară, poate produce putrezirea rădăcinilor.

Frecvența udărilor poate varia în funcție de anotimp, temperatură, umiditatea ambientală, mărimea ghiveciului. Vara vor fi udate la 7-10 zile, iarna la 14 zile. Ca o regulă generală, substratul trebuie să se usuce între două udări.

Calitatea apei este și ea importantă. Ideal ar fi ca udările să se facă folosind apă de ploaie. Dacă folosiți apa de la robinet, ar tebui lăsată un timp într-un vas. Temperatura apei trebuie să fie cea a mediului ambiental. Udați orhideele în timpul dimineții, niciodată seara. Aveți în vedere să nu băltească apă în mijlocul plantei.

Fertilizarea se va realiza cu îngrășământ special pentru orhidee, diluat în proporțiile indicate pe ambalaj. Fertilizați planta la două săptămâni în timpul verii și la o lună pe timp de iarnă.

Atenție, după schimbarea substratului nu fertilizați decât după două luni. Nu aveți de unde ști dacă noul substrat n-a fost deja fertilizat, iar un exces de fertilizant ar putea arde rădăcinile.

3. Lumina și temperatura

Ca oricare altă plantă epifită, Phalaenopsis foloseste aproximativ fiecare parte a sa pentru fotosinteză. Pentru a-i asigura dezvoltarea, ghiveciul trebuie plasat într-un loc cu lumină naturală bună, dar fără a o expune la soare direct. Razele directe ale soarelui pot provoca arsuri iremediabile ale frunzelor. Aveți în vedere că o lumină slabă scade șansele ca orhideea să înflorească.

Plasați orhideea pe pervazul ferestrelor sau pe terase, dar aveți grijă să nu fie expusă la soare direct.

Dacă vă doriți o orhidee care să înflorească abundent, trebuie să-i asigurați o variație de temperatură zi-noapte de 9-12 grade C. Temperatura ideală este de 15-16 grade C noaptea și 20-26 grade C în timpul zilei. Fără aceste fluctuații de temperatură, planta nu va înflori ci își va dezvolta doar foliajul.

Aveți în vedere aerisirea regulată a spațiului în care aveți orhideele. Aerul proaspăt ajută la evaporarea apei și previne apariția putregaiului.

Dacă ai găsit aici informații utile despre cum să-ți îngrijești orhideele, te aștept cu păreri sau sugestii.
Cum îngrijești orhideea Phalaenopsis Cum îngrijești orhideea Phalaenopsis Reviewed by Loreta Țivlea on 19:40:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.